Скритият пазар на труда открай време е превъзнасян като мястото, където трябва да отидете, ако искате да откриете най-добрите работни места. Говори се, че този сектор от пазара на труда включва около 75% от всички налични работни места. Ако това е истина, значи всичко, което виждаме в обявите по вестниците и в интернет сайтовете, представлява само 25% от всички свободни работни места.

И така въпросът е: мит ли е скритият пазар на труда или той наистина съществува?

Скритият, или необявен, пазар на труда наистина съществува и може да бъде открит. Когато една компания публикува обява за свободно работно място във вестниците или в сайтовете в интернет, минават средно от три до четири месеца, докато се намери подходящ кандидат. И тъй като компанията губи пари всеки ден докато позицията е вакантна, за много от фирмите публикуването на обява не е достатъчно ефикасен подход.

Човешки ресурси
Интервю за работа

Всичко това означава, че около 75% от всички свободни работни места не са обявени. Няма начин да ги видите в пресата и в сайтовете, така че не можете и да подозирате за тяхното съществуване. Това наистина са скрити възможности. Наистина си заслужава усилията да откриете тези възможности.
Компаниите са свикнали да търсят подходящи кандидати посредством три фундаментални стратегии /различни от обявите: чрез познати, чрез агенции и чрез преглед на сайтовете за обяви в интернет. или в Агенцията по заетостта

Но как да се възползвате от тези скрити канали за информация?

Търсенето чрез познати не е подход, запазен само за компаниите. Вие също можете да търсите работа по този начин. Съобщете на всички свои роднини, познати и приятели, че търсите работа. Това е изключително ефективна стратегия – по този начин се попълват близо 80% от всички работни места. Личният контакт ви позволява да проникнете през врати, които иначе биха останали завинаги затворени за вас. Като използвате контактите си, можете да стигнете до потенциални възможности, а една от тях може да се окаже така мечтаната от вас работа. Вашите контакти ви предлагат един от най-добрите начини да се осведомите за скрития пазар на труда!

Преглеждането и удостоверяването верността на стотици CV-та отнема много време. А когато избраният човек не се появи на интервюто, се губи още повече време. Ето защо все повече работодатели ползват услугите на специализирани агенции, за да повишат ефективността на процеса на подбор на персонал. Специализираните агенции използват изчерпателни процедури за отсяване на кандидатите. За тази услуга те вземат такса от работодателя, но парите си струват като се има предвид спестеното време и усилия.

Ето няколко агенции, които се занимават с подбор на човешки ресурси:

Повечето специалисти по подбор на персонал редовно използват търсачките в интернет, за да открият подходящи кандидати за необявените свободни позиции. Те ще ви намерят, стига вашето CV да предлага необходимите за съответната позиция квалификации. Така че един от най-добрите начини да се възползвате от услугите на подобни агенции /и да следите индиректно скрития пазар на труда/, е да публикувате вашето CV в най-добрите сайтове за подбор на кадри. Това е един простичък, и все пак изключително ефективен, начин да се възползвате от всички необявени позиции и да увеличите значително шансовете си да откриете подходящата работа.

Скритият пазар на труда – мит или реалност?