В тази статия ще опитам да ви дам съвет /техника за плащане в брой/, насочен към подобряване на вашите финансови възможности ,ако вие правите покупки с кеш /налични пари в портфейла ви/. Времената са трудни, доходите не растат, а цените се увеличават. Този начин на плащане задължително ще допринесе за подобряване на вашия бюджет, спестявания , а защо не и на инвестиционните ви възможности.

С появата на пластмасовите пари много хора считат носенето на пари в брой за излишно и рисково. Вярно е , че картите са много по- удобни от книжните банкноти и от дрънкащите монети в джоба. Много банки предлагат и красиви дизайни на издаваните от тях карти.

Голямо предимство е, че парите в дебитните и кредитните карти са защитени с ПИН и с вашия подпис.

От гледна точка на личните финанси, кешът е почти винаги по-добрия начин за правене на покупки.

Ето защо :

Дебитните и кредитните карти ви окуражават да харчите повече, от колкото възнамерявате, защото ви дават лесен достъп до повече капитал. Ако нямате пари в брой, то вие се нуждаете от банкомат или от офис на банка, за да изтеглите. През това време и преди да отидете до магазина, може и да размислите дали вашия бюджет го позволява.

Картите освен, че ви окуражават да платите за даден продукт, те ви позволяват също и да купите много повече стоки. В магазините така са подредени продукти, че ви убеждават да купувате повече – това са така наречените импулсни покупки. Доказано е, че хората харчат много повече чрез кредитни карти в сравнение с парите в брой. Това може да избегнете, като носите пари в брой и така пазаруването да е в рамките на бюджета ви.

Разбира се, идеята на кеша не е да ги изтеглите от вашата кредитна карта и след това да плащате лихва /15-20%/. Ако спестите достатъчно кеш за някаква покупка, вие печелите веднага 15-20 % отстъпка, за това, че не сте използвали кредитната си карта. Определено парите в брой са по-добрата алтернатива от кредитната карта.

Използването на дебитните и кредитните карти предлагат много защити , отколкото парите в брой. Често за големи покупки , носенето на кеш не е добър вариант. Ако дебитната карта се използва отговорно и рационално, тя е идеален заместител на кеша. Кредитната карта е сериозно платежно средство, но само когато се изплаща пълния размер на кредита всеки месец, т.е. да няма просрочени плащания и разбира се ако можете да си го позволите.

Плащайте в брой