Бързия кредит не е евтин: оскъпяване при просрочие

От средата на юли тази година годишният процент на разходите е ограничен до малко над 50%, или 5 пъти законовата лихва. Според финансови анализатори законовите ограничения само формално са довели до поевтиняване на бързите кредити.

За да може да се възползва от този кредит, човек трябва да ползва някаква допълнителна услуга, която е извън кредита, но е свързана с него и да заплати допълнителен разход, който пак оскъпява в близки размери кредита – това е единият от вариантите, по които легално се оскъпява кредита над разрешените проценти.

От друга страна фирмите за бързи кредити имат право да продават вземането си и тогава клиентът, изпаднал в просрочие, ще трябва да се съобрази с правилата, определени от новата фирма. Когато новата фирма не е регистрирана по закона, а само събира вземанията, бързия кредит се оскъпява допълнително.

Самото прехвърляне не е задължително да бъде оповестено на клиента. Става въпрос за прехвърляне на вземане, а вземането е право на кредитора и може да се прехвърля на трета страна. Лицето, което е получило кредита няма начин да не е страна в целия този процес, защото то е длъжникът, но остава на по-заден план. Прехвърлянето на вземането, обаче, може да означава, че се дължат повече пари за просрочието, отколкото при подписването на самия договор с фирмата за бърз кредит.

Никога не сме криели, че бързия кредит не е най-добрия вариант за покриване на финансови нужди и от самото начало бяхме скептични към законовите промени. Резултатите от пазара само потвърждават нашето убеждение. Ако имате нужда от финансиране – обърнете се към специалистите, които ще ви дадат най-подходящия съвет и не се подлъгвайте по наглед примамливи бързи оферти.

Оскъпяване на кредит при просрочие