С имейл хората били карани да плащат пари по сметка

Длъжници към фирми за бързи кредити са жертви на нов вид измама у нас. Сигнали за това са получени в ГДБОП още от средата на март, съобщава “Монитор”, като се позовава на информация от полицейските среди.

Мошениците намирали адресите на клиенти на фирмите и от тяхно име изпращали писма по мейла с текст “Искова молба”. В нея било посочено, че собственикът на пощата дължи пари и му се дава срок в рамките на пет работни дни да се издължи, иначе за всеки ден ще му се трупат по 3,5 процента наказателна лихва.

Прочитайки писмото, което звучало доста логично, имало хора, които се хващали на измамата и превеждали пари по сметката на измамниците, вместо да си погасят реалните задължения. Едва след като от фирмата на кредитора ги потърсели, те разбирали, че са измамени, твърди изданието.

Заради подобни измами от ГДБОП съветват хората много внимателно да проверяват сметките, по които пращат пари, както и на кого точно ги превеждат.

Друга опасност, която се криела в тези спам съобщения, била и вирус, който се съдържал в писмото. При отварянето му компютърната система се заразявала. Така злонамереният софтуер започвал да краде лични данни и пароли.

Нова измама тормози длъжници с бързи кредити