Как да се защитите срещу измами с дебитни карти

Измама с дебитни карти имаме тогава, когато криминални лица се сдобият с достъп до номера на дебитната ви карта и / или ПИН и направят неоторизирана покупка в търговски обект, интернет или изтеглят пари в брой от банкомат. Различни са методите за получаването на информация за номерата на картите – хакерски атаки в мрежата на търговци, не защитени компютърни мрежи, не добросъвестни работодатели и търговци.

Парите от сметката ви изчезват за миг, когато крадците се сдобият с вашата дебитна карти и ПИН. Не се изискват специални умения, за да установите кражбата от дебитната ви карта.

Ето и нашите съвети, които е добре да следвате :

• Най – лесния начин да установите кражбата е ако сте абонирани за услугата он-лайн банкиране / online banking /. Така може да проверявате по всяко време движенията по сметките си. Още по-удобен начин е мобилното банкиране. От вашия телефон може да управлявате сметките си /да нареждате преводи, да проверявате наличности/. Ако не желаете услугите интернет или мобилно банкиране, то може да се абонирате за SMS съобщения – получавате на мобилния си телефон SMS за всяко движение по картовите сметки.

• Правете вашите покупки с кредитни карти, ако може да си го позволите. Използването на кредитните карти ви осигурява по-висока защита, тъй като с издаването на кредитна карта получавате и застрахователна полица, покриваща различни рискове, включително и кражба.

• По възможност винаги теглете пари в брой от банкомати, намиращи се в банкови сгради, Молове или големи магазини, които имат охрана и охранителни камери.

• Старите дебитни карти задължително трябва да се унищожават.

• Не съхранявайте всичките си пари на едно място или в една картова сметка. Използвайте различни начини за съхранение на парите си – дебитни карти, кредитни карти, в брой. Не съхранявайте заедно с картите и ПИН. Най-добре е ПИН да се сменя често и да се знае наизуст.

• Пазете се от ФИШИНГ. Това се измамни съобщения на вашия имейл , с който ви примамват да дадете лични данни по най-различни поводи. Разновидност е фалшив интернет сайт, който много прилича на оригиналния, но не е . Бъдете внимателни с кого и как контактувате в интернет мрежите.

• Задължително инсталирайте антивирусен софтуер на компютъра си и го актуализирайте редовно. Не правете финансови транзакции и не разкривайте лична информация, когато използвате не защитени интернет мрежи на публични места – кафенета, ресторанти, магазини, летища и други.

Какво да направите ако установите кражба или изтичане на конфиденциална информация ?

Ако установите, че е изтекла информацията за дебитната ви карта или кражба, то незабавно уведомете обслужващата ви банка по телефона или лично на място. Това е единствения начин да намалите загубите. Разбира се може да уведомите и Прокуратурата и Полицията.

Измамите с дебитни карти и как да се защитим ?