Днес ще обобщим няколко основни начина за осигуряване на пари на заем за покриването на нашите разходи в най-кратки срокове. Макар самото наименование бързи кредити най-често да се отнася за отпусканите в екстремно кратки срокове заеми от небанкови институции, то съществуват и няколко алтернативни варианта.

Най-често използвания начин за сдобиване с пари на заем у нас си остава търсенето на финансова подкрепа от близки роднини и приятели. Проблемът към настоящия момент е, че много хора са свили значително своите приходи и не могат да заделят средства дори за подобна благородна кауза, което често се оказва достатъчна причина, за да потърсим алтернативни варианти.

Все по-често се сблъскваме и с обяви за бързи кредити, публикувани в печатни или електронни издания, където „услужливи” хора или фирми с доста съмнителен произход и репутация ни предлагат нужните средства. Това в 99% от случаите са алчни лихвари, които имат за цел да ви оплетат в своите мрежи и при получаването на пари на заем от тях проблемите никога не закъсняват.

Банките и заложните къщи са още една опция за всеки, оказал се на ръба на финансов крах. При първите ще ви се наложи да представите чудовищен обем документация, при вторите пък ще трябва да рискувате загубата на вещ само срещу 20-30% от реалната й стойност, което прави директната и продажба далеч по-предпочитан вариант, стига разбира се да имате достатъчно време за това, нещо, за което заложните къщи знаят, че едва ли разполагате.

Последната ви опция е да потърсите пари на заем от небанкова финансова институция. Този тип организации развиха изключително много качеството на своите услуги, като единствения им минус е по-високите лихви, но те са оправдани от гледна точка на повишения кредитен риск, с които те трябва да се справят. Тегленето на кредит в подобна организация става често само срещу лична карта и то без доказване на доход, факт, който не остава незабелязан от болшинството потребители.

От какви алтернативи може да се възползваме, когато търсим заем?